De opname

Het opnameproces is afhankelijk van wat voor soort productie het beteft. Als het gaat om een groep, dan hangt het af van de bezetting en van de wensen van de band of we zoveel mogelijk tegelijk of apart opnemen. Vaak is het efficënt de drums, bas, piano en ritmegitaar zoveel mogelijk tegelijk op te nemen. De lead vocalist zingt mee op een zogenaamde ‘guide track’ zodat de muzikanten weten waar ze zitten in het nummer. Meestal wordt die guide track verder niet meer gebruikt en wordt de zang later met een speciale condensatormicrofoon apart opgenomen. Ook solo-instrumenten en backing vocals worden apart opgenomen.

 

Eigen mix voor iedere muzikant

 

In Studio Maasdijk is geen aparte controlekamer. Iedereen zit in dezelfde ruimte en werkt met hoofdtelefoons. Alle muzikanten kunnen op hun hoofdtelefoon een mix krijgen die op hun individuele wensen is afgestemd. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat het werken in dezelfde ruimte voordelen heeft. Muzikanten hebben niet het gevoel dat er iemand ‘achter het glas’ aan het praten is over hun muzikale prestaties. Vaak heeft men niet het gevoel dat men in een studio, maar gewoon in een huiskamer aan het muziek maken is. Dat bevordert de sfeer en geeft ontspanning. Alle instrumenten en vocalen worden op aparte sporen opgenomen zodat fouten gemakkelijk kunnen worden gecorrigeerd.

 

Opnamesysteem

 

In Studio Maasdijk nemen we meestal op met een Alesis HD-24 hard disc systeem. We hebben daar hele goede ervaringen mee. Het is ook mogelijk op te nemen met programma’s als Logic, ProTools en Studio One. 
 

 

 

Instrumentarium

 

In de studio is een uitstekend drumstel (Ludwig, Gretsch, Zildjan en Sabian) aanwezig. Dat staat helemaal klaar voor de opname. Dat spaart dus opbouw- en inregeltijd. Wie echt met zijn eigen drumstel wil werken, krijgt natuurlijk de mogelijkheid daartoe. In de studio is ook een eenvoudige maar goede electrische piano van Yamaha aanwezig. Veel keyboardspelers nemen hun eigen instrument mee. Basgitaren worden direct opgenomen. Sologitaristen brengen meestal hun eigen versterker mee. 
 

 

                                                                                       Terug